Teràpia manual i mobilitzacions
Són moviments realitzats passivament pel fisioterapeuta sobre les articulacions d’extremitats superiors, inferiors o columna vertebral. Es realitzen amb preses fermes per a donar seguretat al pacient i amb un ritme suau i *cadente. Les mobilitzacions han de seguir la coneguda regla del “no dolor”, és a dir, s’augmentarà la mobilitat fins on els teixits ho permetin i mai intentarem sobrepassar aquests límits si apareix dolor.
En mobilitzar les articulacions estarem treballant també sobre les parts toves que emboliquen les mateixes (músculs, tendons, lligaments, càpsula articular…), aconseguint així un major grau d’elasticitat i evitant retraccions o anquilosis.
Altres tipus de maniobres que podem realitzar són les traccions articulars per a alliberar l’espai intraarticular, les tècniques miofascials i els punts gallet per a relaxar musculatura i fàscies…
Estiraments musculars
Són “postures” que posen a un múscul en posició de màxim allargament per a així guanyar elasticitat i disminuir el grau de tensió muscular.
Es poden realitzar de manera passiva, fets pel fisioterapeuta, o de manera activa, fets pel propi pacient.
Existeixen diverses tècniques que combinen l’estirament muscular amb contracció per a obtenir un millor resultat; sempre que sigui possible realitzarem aquestes tècniques de “stretching”.
Massoteràpia
També denominat Massatge, és una tècnica terapèutica que consisteix a fregar, friccionar, pastar, percutir i pressionar la pell amb diferents finalitats.
Els efectes del massatge són molt variats en funció de la finalitat amb la qual s’apliqui: vasodilatació capil·lar i augment de la temperatura sobre la regió dèrmica aplicada, facilitador de l’absorció de líquids o edemes intersticials a nivell subcutani, augment del flux arterial i del retorn venós, millora l’aportació nutritiva i la tonicitat-*contractibilidad del múscul, augmenta o disminueix la sensibilitat de les terminacions nervioses, relaxació de l’individu…
Els tipus de massatge més realitzats en Fissa són els terapèutics-descontracturantes de l’esquena, els de descàrrega o esportius en cames, els circulatoris i els de relaxació.
Drenatge limfàtic manual
És un tipus de maniobres suaus i superficials realitzades sobre zones on s’agrupen els ganglis limfàtics i el deixo anar dels gots que els uneixen entre si, realitzades amb la finalitat de millorar l’eliminació de líquids i toxines de l’organisme.
Està indicat en multitud de casos: processos estètics (cel·lulitis, post cirurgia, …),situacions on s’acumulin més substàncies tòxiques (medicació crònica, afeccions del sistema immune una vegada passada la infecció, …), edemes, retenció de líquids, …
Aparatología
> Ultrasons: Aparell d’electroteràpia que usa les ones sonores per a provocar un efecte analgèsic, de regeneració i antiinflamatori. Facilita la introducció de medicació tòpica en l’organisme.
> Infrarojos: Llum de termoteràpia superficial que augmenta la temperatura i circulació de la zona tractada i relaxa la musculatura d’aquesta zona.
> Corrents: És un aparell d’electroteràpia de petites dimensions que consisteix en la introducció controlada de “corrent” en la zona afectada per a aconseguir l’efecte desitjat. Existeixen diversos programes depenent de les necessitats de cada persona:
· Antiàlgic (T.E.N. S.): corrent de baixa freqüència que utilitza els mecanismes propis del sistema nerviós per a alleujar el dolor tant agut com crònic i els tipus de dolor localitzats o irradiats. Els impulsos elèctrics viatgen a través dels nervis per a bloquejar la propagació del dolor fins al sistema nerviós central.
· Antiàlgic-antiinflamatori (Interferencials): corrent de mitja freqüència amb alta capacitat de penetració i baixa percepció del corrent. Còmoda per al pacient i de gran efectivitat per a tractar el dolor i la inflamació.
· Capilarització: per a augmentar el reg sanguini en la zona tractada i ajudar a eliminar substàncies de deixalla.
· Relaxació-descontracturant: provoca contracció i relaxació intermitent del múscul al qual es connecti per a aconseguir relaxar-lo i descontracturar-lo. Ideal després de l’exercici físic.
· Potenciació muscular: provoca una contracció mantinguda seguida d’uns segons de relaxació del múscul al qual es connecta per a augmentar la força i el volum muscular perduts després d’una lesió o inactivitat muscular. Permet realitzar la teràpia combinada amb exercici actiu i amb pesos perquè els efectes siguin més ràpids i duradors.
> Magnetoteràpia: Tècnica que aplica camps magnètics sobre una zona determinada del cos, obtenint com resultats relaxació muscular, fixació de calci en l’os, regeneració cartilaginosa, efecte antiàlgic, …
La magnetoteràpia es distingeix de la resta de aparatologia de fisioteràpia perquè, a més de tractar el dolor i la inflamació, és l’únic aparell del qual disposem per a reparar el cartílag articular; per això, és de gran utilitat enartrosis degenerativa i condropaties de ròtula.
>Diatermia: Aplicació de corrent electromagnètic amb efectes analgèsic, antiinflamatori i reparador de teixits danyats.
Indicada en músculs, tendons, lligaments, articulacions i cel·lulitis. Eficaç en contractures persistents, tendinitis, esquinços, trencaments fibril·lars, fasciïtis, artritis/artrosis, etc.
> Iontoforesi: tècnica que aplica corrent continu de baixa intensitat(galvànica) amb la finalitat d’introduir ions de substàncies medicamentoses a través de la pell.
Important consultar contraindicacions i al·lèrgies medicamentoses.
Acupuntura
És una teràpia d’origen xinès que consisteix en *punturar determinats punts del cos per a equilibrar el flux energètic del canal o meridià afectats.
Les agulles són totalment estèrils i sempre d’un sol ús, sent després eliminades en contenidors específics per a aquest ús.
De gran eficàcia en problemes on altres tractaments no fu
ncionen o per a alteracions del sistema nerviós-emocional.
Kinesiotapes
Tècnica d’embenatge neuromuscular no limitant de la mobilitat, que consisteix a col·locar una “tira de color” en una disposició concreta segons l’efecte que es vulgui aconseguir. Prevé de sobrecàrregues, relaxa musculatura, protegeix lligaments, etc.
Punció seca
Tècnica invasiva que consisteix a estimular una zona muscular mitjançant l’entrada-sortida d’una agulla d’acupuntura fins a aconseguir un espasme local del múscul tractat, obtenint així el seu posterior i potent relaxació.
Abdominals hipopresives
Mètode creat a principis del 2000 pel belga Dr. Caufriez.
Reforç de la zona abdominal amb baixa pressió del ventre per a no danyar a nivell intrapelvià i no provocar o empitjorar problemes d’incontinència urinària. Treballen el múscul transvers de l’abdomen que actua de faixa abdominal fisiològica aconseguint un ventre pla i fort, tonificant zona lumbar sense danyar part articular, i millorant lleus prolapses de bufeta-úter.
Requereix bon enteniment de la tècnica, que encara que no suposa esforç, sí complexitat en la seva correcta execució.
Recomanable realitzar 1-2 classes individuals en el centre abans d’iniciar les classes en grup.
Fisioteràpia sòl pelvià
Fisioteràpia especialitzada en la prevenció i recuperació d’alteracions urològiques i ginecològiques.
Tractament per a incontinència urinària, alteracions de pròstata, embaràs, postpart, menopausa, dolors pelvians, dolor en les relacions sexuals, …
Especial embarassades
Dediquem un apartat especial a aquest estadi tan especial en la vida d’una dona. Aprofitant el procés de gestació d’una de les nostres fisioterapeutes, redactem aquestes línies per a poder entendre i tractar millor les modificacions més significatives de tan bonica etapa.
Molts són els canvis que sofreix l’organisme d’una embarassada des del primer moment de la concepció i fins a la data del part: exagerats canvis hormonals (estrògens, progesterona, prolactina, elastina,…) que provoquen alteracions en l’estat de pell i cabell, pigmentació de la pell, elasticitat de les articulacions, canvis d’humor i personalitat, alteracions en els ritmes del somni…; sobrepès, retenció de líquids i edema d’extremitats; dolor lumbar i de les articulacions sacroilíaques, sobrecàrrega dorsal i cervical…
A Fissa tractem de manera global qualsevol de les teves molèsties a través de teràpies manuals (mobilitzacions, estiraments, massatge, drenatge) evitant usar aparatologIa que pugui fer-te sentir incòmoda.
Disposem d’un còmode adaptador facial per a poder realitzar els tractaments en sedestació (asseguda) però amb suport de tòrax i cara per a ajudar en la teva relaxació.
Protocol cervicàlgia tensional (cefalea-marejo-bruxisme)
La cervicàlgia tensional és el dolor en la part superior de l’esquena (espatlles i coll) originat per un excés de tensió de la musculatura cervical a causa d’alteracions psicoemocionals (stress, ansietat, depressió, ira, etc.) i/o postures forçades (normalment postures estàtiques més que per sobreesforços) sense que existeixi lesió orgànica.
Aquest dolor pot venir acompanyat de cefalea (mal de cap), marejo-inestabilitat, bruxisme i/o acufens (sorolls en les oïdes o el cap).Després de 20 anys tractant principalment esquena i, en particular, cervicàlgies, hem pogut elaborar un protocol intern de tractament altament eficaç per a millorar cervicàlgies tensionals amb els seus símptomes associats.
Realitzem una sèrie de maniobres articulars i musculars sobre coll, cap i/o boca segons tests de valoració que milloren símptomes en poques sessions.
Tractaments de relaxació
Combinació de diferents tècniques per a afavorir la relaxació, tant física com mental, i ajudar a combatre el stress, ansietat, insomni, inquietud, etc.
Relaxació cérvic-cranial-facial, relaxació toràcica-diafragmàtica, massatge, reflexologia podal, acupuntura, relaxació guiada…
Exercicis personalitzats
Teniu a la vostra disposició una gran varietat d’exercicis, per a realitzar en domicili o gimnàs, que us ensenyarem de manera personalitzada per a assegurar-nos d’una correcta realització d’aquests.

